Tweetphony

Voor de leukste artikelen

Wanneer moet ik asbest verwijderen?

Asbest is een materiaal wat bij de bouw van veel oudere woningen in gebruikt. Sinds 1994 is het gebruik van asbest verboden, echter zijn er nog veel woningen die asbest bevatten. Wat moet je doen wanneer je asbest in jouw woning ontdekt? Je leest het hier.

Wanneer is asbest gevaarlijk?

Asbest bestaat uit heel veel kleine asbestvezels, welke niet met het blote oog zichtbaar zijn. Wanneer asbest stevig en in zijn geheel aanwezig is, is dit niet per se schadelijk. Wanneer er een deel wordt afgebroken wel. Dit komt omdat op deze manier de kleine asbestvezels vrij komen. Deze zijn zeer gevaarlijk, omdat dit een kankerverwekkende stof is. Of je asbest moet laten verwijderen hangt van de verwerking af.

Asbestdaken

Asbestdaken dienen altijd verwijderd te worden. Het kabinet heeft als doelstelling gezet dat in 2025 alle asbestdaken in Nederland zijn vervangen. De reden hiervoor is dat de asbestdaken erg gevoelig zijn voor beschadigingen. De daken verweren namelijk naar verloop van tijd en kunnen beschadigen door slecht weer. Hierbij kunnen de asbestvezels vrij komen. Doordat de daken een relatief hoge kans hebben op beschadiging (waarbij asbestvezels kunnen vrijkomen) dienen asbestdaken altijd te worden verwijderd.

Overige asbestverwerkingen

In overige asbestverwerkingen zoals een vloer of vensterbank is de urgentie iets minder hoog. Deze objecten zijn namelijk veel minder gevoelig voor beschadigingen. Het is soms zelf raadzaam om deze objecten te laten zitten, bijvoorbeeld wanneer het materiaal nog niet beschadigd is en de vezels nog stevig vastzitten. Als het materiaal wel is beschadigd dien je zo snel mogelijk het asbest laten verwijderen.

Wat kost asbest verwijderen?

Wat zijn de kosten van asbest verwijderen? De kosten van asbest verwijderen verschillen per situatie. Gaat het bijvoorbeeld om een asbest dak of om een vloer? En is het materiaal al beschadigt of is het asbest in haar volledigheid te verwijderen. Om deze reden wordt er eerst een inventarisatierapport opgesteld om het asbest veilig te kunnen verwijderen.

Wanneer moet ik asbest verwijderen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven