Je hoort steeds meer over blockchain technologie. Dit is de technologie achter cryptovaluta en het zou een baanbrekende uitvinding zijn. De blockchain technologie verspreid zich razendsnel over de wereld en steeds meer personen en bedrijven zien het nut in van de technologie. Maar wat is het nou precies en hoe werkt het? Lees verder en ontdek!
Blockchain
Blockchain kun je zien als een soort grootboek waarin gegevensmutaties worden bijgehouden, oftewel wie is geld schuldig aan wie. Grootboeken worden zeer veel gebruikt in de financiële wereld, je maakt zelf waarschijnlijk ook dagelijks gebruik van een grootbroek. Je bankapp waar je je rekening kan inzien is namelijk ook een soort grootboek. Het probleem bij een grootboek is dat er altijd één centrale database voor nodig is, zoals een bank.
Blockchain technologie maakt het mogelijk om een grootboek bij te houden, waarbij transacties volledig anoniem kunnen worden gedaan, zonder centrale database. De opkomst van deze technologie heeft dan ook het vermogen om het huidige concept van een bank totaal te veranderen.
Transacties maken met blockchain
Transacties doen met de blockchain technologie werkt net iets anders dan gewoon. Wil je bijvoorbeeld bitcoin kopen via het blockchain netwerk, dan gebeurt dit anders dan normaal. Normaliter is er iemand die bepaald of een transactie legitiem is, zoals een bankier. Bij blockchain is er niet één persoon die dit bepaald, maar berekenen computers of de transactie legitiem is. Wanneer meer dan de helft van de betrokken computers de transactie als legitiem ziet, wordt deze voldaan.
Letterlijke vertaling blockchain
Blockchain is vooral bekend geworden door de opkomst van Bitcoin. De letterlijke vertaling van blockchain is ‘blokkenketting’ of ‘keten van blokken’. Elk block in de blockchain wordt gekoppeld aan een voorgaand block, op deze manier ontstaat er een polonaise van transacties. Dit is de ketting of de chain van een blockchain.