Tweetphony

Voor de leukste artikelen

Welk soort zakelijke lening heeft jouw bedrijf nodig?

Person Holding Black Pen

Als je geld nodig hebt voor je onderneming en op zoek bent naar een lening kom je vaak de termen ‘krediet’ en ‘lening’ tegen. Wat zijn hiertussen de verschillen, en welke vorm van geld lenen past het beste bij de situatie van jouw bedrijf?

Lening of krediet: wat is het verschil?

Het verschil tussen een zakelijke lening en een zakelijk krediet is niet voor iedereen duidelijk. In beide gevallen gaat het om een bank of andere geldverstrekker die geld uitleent aan jouw bedrijf, maar verder zijn er grote verschillen tussen beide vormen van financiering.

Als we het hebben over een zakelijke lening, dan hebben we het over het algemeen over een overeenkomst die voor een langere tijd wordt afgesloten. De looptijd wordt vooraf afgesproken tussen jou en de geldverstrekker, en bedraagt over het algemeen maximaal 5 jaar.

In deze jaren zorg je dat je de lening netjes afbetaalt. Dat doe je door maandelijks een vooraf afgesproken bedrag terug te betalen, waarbij je uiteraard ook rekening moet houden met de rente die over het geleende bedrag berekend wordt.

Het voordeel van een lening is dat je precies weet hoeveel het je gaat kosten en wanneer je lening precies afbetaald zal zijn. Het is een goede manier om de startfase van je bedrijf te financieren of om uitbreidingen te realiseren. Grote investeringen binnen je bedrijf, waarvan de verwachting is dat zij je uiteindelijk extra geld zullen gaan opleveren, kun je op deze manier goed financieren. Een nadeel kan zijn dat de financiering weinig flexibel is, en je niet even wat extra geld bij kan lenen als je dat nodig hebt.

Een zakelijk krediet: geld wanneer je het nodig hebt

Ben je op zoek naar een flexibelere lening, dan is een zakelijk krediet waarschijnlijk de beste vorm. De bank zet in dat geval een geldbedrag voor je apart, maar je bent niet verplicht om dit in zijn geheel op te nemen. Neem je minder op, dan betaal je ook minder rente: fijn. Maar heb je toch net wat meer nodig, dan kun je dit gemakkelijk opnemen zonder een nieuwe lening af te hoeven sluiten.

Een krediet is een prettige manier van geld lenen als je regelmatig relatief kleine bedragen nodig hebt. Om een gat te dichten als je opdrachtgevers nog niet betaald hebben, terwijl je al wel rekeningen hebt liggen die jij moet betalen. Of wanneer je zo nu en dan kleine financieringen moet doen, en daar niet altijd genoeg geld voor in kas hebt. Belangrijk om te weten is wel dat je ook een zakelijk krediet uiteraard af moet lossen. Over het algemeen geldt dat je maandelijks een deel van het krediet af moet lossen, dat je later natuurlijk wel weer op kunt nemen.

Welk soort zakelijke lening heeft jouw bedrijf nodig?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven