Tweetphony

Voor de leukste artikelen

Waarom een pergola een toevoeging aan je tuin en huis is

Ben jij ooit in een Engelse tuin geweest en heb je vervolgens een kopje theegedronken onder een pergola? Dan weet jij vast hoe schitterend dat eruit kan zien. Een pergola werd vroeger dan ook vaak gebruikt in tuinen en hebben hierdoor een historische uitstraling. Veel mensen denken echter dat een pergola alleen ter decoratie gebruikt kan worden, maar dit is zeker niet wat een pergola alleen kan. Een pergola als zonwering wordt door vele mensen al tijden gebruikt. Ook kan een pergola dienen als fundering voor een klimplant.  

Wat is een pergola?  

Voor de lezers onder ons die nog geen idee hebben wat een pergola überhaupt is, zal ik het uitleggen. Een pergola is een constructie of fundering van latten en palen die elkaar dwarsbomen. Meestal is het gemaakt van het materiaal metaal of hout en kunnen ze los of aan een huis bevestigd zijn. Er worden vaak klimplanten zoals klimrozen of blauweregen over de pergola heen gegroeid, om de bovenkant van de pergola te bedekken. Natuurlijk kan er ook een doek worden gevormd over de constructie die je als overkapping kan gebruiken.  

Pergola als zonwering 

Een pergola hoeft niet altijd ter decoratie in de tuin zijn. Vroeger was dit voornamelijk de reden dat mensen een pergola in de tuin hadden, maar tegenwoordig zijn er veel meer ideeën bedacht om een pergola voor in te zetten. Zo maakt het de pergola een multifunctioneel product. Door een doek over de pergola heen te leggen, word je beschermd voor zonnestralen en een regenbui. Wanneer je de pergola dicht bij je huiskamer hebt, zal de zon ook minder makkelijk je huis binnenkomen. Hierdoor is je tuin niet alleen koeler, maar ook je woonkamer zal een aangename temperatuur behouden. 

Conclusie 

Een pergola is een ideale oplossing om lekker en ontspannen in je tuin te zitten zonder dat je afhankelijk bent van het weer. Ook kan je kiezen uit wat voor pergola je wilt en kan je kiezen uit planten of een doek om over de pergola te doen. Door klimplanten erover heen te laten groeien, zal je jouw tuin een historische uitstraling geven in tegenstelling tot een doek die een modernere uitstraling aan de tuin geeft. Ben je wel op zoek naar zonwering, maar is de pergola niks voor jou?  Dan kan je kiezen voor bijvoorbeeld markiezen of rolluiken die in Groningen, Utrecht en in vele andere steden te vinden zijn. 

Waarom een pergola een toevoeging aan je tuin en huis is

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven